Baggrund:

I opvågningsafsnittet COPA på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V på Odense Universitetshospital (OUH) modtager vi hvert år omkring 20.000 patienter i alle aldersgrupper fra både medicinske og kirurgiske specialer til postoperativ opvågning. Nogle patienter oplever angst og uro i den umiddelbare postoperative fase, hvilket påvirker patientoplevelsen negativt og kan forstærke patienternes oplevelse af postoperative smerter. Desuden kan angste og urolige patienter blive udadreagerende, hvilket kan påvirke arbejdsmiljøet for sygeplejerskerne negativt. Derfor tilstræbes det, at patienterne vågner i så trygge, rolige og behagelige omgivelser som muligt. Dette kan dog være en udfordring i dén højteknologiske kontekst som opvågningsafdelingen repræsenterer samtidigt med det store patientflow der præger afsnittet.

Folketingsmedlem Jane Heitman overrækker bevillingen fra Trygfonden ved åbningsreceptionen i COPA d. 4. september 2019
Folketingsmedlem Jane Heitman overrækker bevillingen fra Trygfonden ved åbningsreceptionen i COPA d. 4. september 2019

Studier og klinisk erfaring har vist, at musik har en positiv effekt på patienterne i den postoperative fase ved at reducere angst, uro og smerter1. Derfor er der indført afslappende musik i alle rum i COPA. Desuden er der implementeret brug af naturfilm som non-farmakologisk tilbud til børn i COPA. Klinisk erfaring i forbindelse med dette tiltag viser, at dét at se film og lytte til afslappende musik som en samlet sanseoplevelse har en beroligende effekt på både børn og forældre. Dette har ført til øget interesse for den potentielle positive effekt, som naturfilm i kombination med afslappende musik eventuelt kan have på andre patientgrupper i den tidlige postoperative fase. Derfor startede vi i januar 2019 et projekt med fokus på at udvikle en løsning, hvormed voksne patienter i COPA kan tilbydes en samlet sanseoplevelse bestående af en kombination af koordineret lyd, lys og billeder.

Det primære formål med projektet var at skabe så trygge, rolige og behagelige postoperative omgivelser for patienterne i COPA som muligt, med henblik på at forbedre patientoplevelsen og reducere forekomsten af udadreagerende patienter i den tidlige postoperative fase.

I juni 2019 bevilligede Trygfonden økonomi til projektet.

Formål:

Formålet med denne artikel er at beskrive processen fra tanke til handling i forhold til at udvikle og teste den ønskede løsning med kombination af koordineret lyd, lys og billeder, samt at redegøre for projektets resultater og implikationer.

Metode:

 

Løsning af synkroniseret lyd, lys og naturfilm

I samarbejde med teknikkere på OUH blev der i foråret 2019 udtænkt en løsning, som gik ud på at opsætte fladskærme til afspilning af naturfilm ved 6 opvågningspladser i COPA. Det blev hurtigt besluttet, at skærmene skulle monteres i loftet af hensyn til sygeplejerskernes arbejdsforhold, samt for ikke at kompromitterer patientsikkerheden. Desuden blev der af hygiejniske hensyn specialudviklet kasser til afskærmning af fladskærmene. For ikke at forstyrre og distrahere plejepersonalet og andre patienter og pårørende på stuen, blev der påsat et filter på skærmene, således at billedet på skærmen kun var synligt for patienten der lå i sengen. Der blev udviklet et centralt styringssystem, som blev koblet til det eksisterende intelligente lys i COPA. Fladskærmene blev synkroniseret med de eksisterende ”Maysound Music Players”, som var placeret i sengen over hovedet på patienten. Dermed kunne patienterne nu tilbydes en samlet sanseoplevelse bestående af synkroniseret musik, naturfilm og intelligent lys. Interventionen blev tilbudt patienterne på de 6 sengepladser døgnet rundt i perioden 1. august til 31. december 2019.

 

For at teste interventionen blev der udarbejdet et evalueringsskema med det formål at foretage en systematisk registrering af patienter og sygeplejerskers oplevelser af interventionen i klinisk praksis. Desuden blev der registreret BVC-score (et redskab til at forudsige aggression og voldelig adfærd) på patienterne til vurdering af interventionens effekt på patienter med udadreagerende adfærd. For at have en kontrolgruppe, blev der foretaget BVC-scoring på en gruppe patienter, inden interventionen blev iværksat. Opvågningssygeplejerskerne tilknyttet de sengepladser hvor interventionen var etableret udfyldte løbende registreringsskemaerne.

Resultater:

I løbet af projektperioden blev 306 patienter registreret og evalueret. Baseret på statistiske beregninger fremkom følgende resultater:

Eksempler på patientudtalelser

• 98 % af patienterne gav udtryk for at de oplevede interventionen som beroligende og afslappende, samt at de ville ønske de fik tilbuddet igen, hvis de skulle opereres en anden gang.

• Patienterne udtrykte, at de oplevede at interventionen havde en adspredende og afledende effekt, idet interventionen distraherede for både stilhed (som nogen fandt skræmmende) og støj/uro samt afledte fra svære og negative tanker.

• Antallet af patienter med gul og rød BVC-score, som medfører moderat til høj risiko for vold og kræver igangsættelse af deeskaleringsstrategier faldt fra 3,5 % til 0,7 % på de sengepladser, hvor interventionen blev tilbudt.

• 94 % af sygeplejerskerne gav udtryk for, at de oplevede at interventionen havde en beroligende og afslappende effekt på patienterne.

• Skærmene blev ikke oplevet som forstyrrende for patienter eller personale, hverken i forhold til kontakten mellem patient og sygeplejerske eller i forhold til sygeplejerskens kliniske arbejdsopgaver.

Implikationer for praksis:

På baggrund af resultaterne anses interventionen som en stor succes i klinisk praksis. Interventionen har medført positive effekter på såvel den patientoplevede kvalitet af sygeplejen i COPA, samt på arbejdsmiljøet for sygeplejerskerne i COPA. Resultaterne har derfor ledt til et ønske om at kunne tilbyde interventionen til alle patienter i COPA, hvilket vil kræve etablering af skærme i loftet over alle sengepladser og dermed en yderligere økonomisk udgift. Der arbejdes løbende med udvikling og forbedring af interventionen.

Der har været stor interesse for projektet både internt på OUH og eksternt på andre hospitaler. Projektet har været formidlet på diverse konferencer og temadage, i Ugeavisen (10. september 2019), Sund i Syd (Marts 2020), samt i DR Nyhederne (5. december 2019) Link: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/fald-i-soevn-paa-operationsbordet-vaagn-op-i-skoven). Derudover vandt projektet i 2021 OUH’s innovationspris ”RAP-prisen”, som årligt tildeles et relevant og ambitiøst påhit, som er en innovativ løsning implementeret i daglig drift på en af OUH’s kliniske afdelinger.

Reference:

Hole, J et.al (2015). Music as an aid for postoperative recovery in adults: a systematic review and meta-analysis. The Lancet. 2015;386:1659-71

 

Artiklen er skrevet af:

Dorthe Hasfeldt-Hansen, Forskningssygeplejerske, PhD, dorthe.hasfeldt-hansen@rsyd.dk +45 21 84 93 30

Britt Darley, Oversygeplejerske i COPA, F-MOL, britt.christensen@rsyd.dk

Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V, Odense Universitetshospital, J.B. Winsløws Vej 4, Bygning 1, Penthouse 2.. sal, 5000 Odense C

 

Artiklen er redigeret af Ansvarshavende Redaktør Louise Linding