Introduktion

Ernæringsbehandling har dokumenteret effekt på flere kliniske effektmål, hvorfor dækning af patienters energi- og proteinbehov er afgørende, både under kritisk sygdom og i den efterfølgende rehabiliteringsfase. Til trods for at der i litteraturen opfordres til, at patienterne får en ernæringsplan ved udskrivelse fra intensivafdelingen, er det ikke konkret defineret, hvad en sådan ernæringsplan bør indeholde. Formålet med dette studie var derfor at undersøge: 1. hvor stor en andel af patienterne havde en ernæringsplan ved overflytning fra intensivafdeling til stamafdeling, og 2. dækningsprocenten for energi og protein hhv. dagen før, dagen efter og tre dage efter overflytning

Metode

Det var et retrospektivt kvalitetssikringsprojekt baseret på journalgennemgang. Der blev inkluderet patienter, der blev udskrevet fra intensivafdelingen til en stamafdeling på Herlev Hospital. Eksklusionskriterier var: alder under 18 år, ophold på intensivafdelingen under to sammenhængende døgn samt død inden for tre dage efter overflytning.
En ernæringsplan blev defineret som følgende dokumenterede elementer:

  1. Individuelt fastsat behov for energi og protein
  2. Dækningsprocent baseret på dokumenteret energi- og proteinindtag
  3. Ernæringsvej (per os, enteral eller parenteral)
    Ved enteral eller parenteral ernæring desuden:
  4. Mængde af produkt
  5. Produktnavn.

Resultater

I alt blev 57 patienter inkluderet, hvoraf 43 (75 %) var mænd. Den gennemsnitlige alder var 64 år (±11,1), og den mediane varighed på intensivafdelingen var 6 dage (IQR: 3-11). Kun én patient (2 %) havde en ernæringsplan ved overflytning. Der blev observeret et signifikant fald i dækningsprocenter for både energi og protein fra dagen før til dagen efter overflytningen (energi: fra 94 % til 30,5 %, p=0,005; protein: fra 73 % til 27,5 %, p=0,012). Dækningen af energi- og proteinbehov forblev lav på tredje dagen efter overflytningen.

Konklusion

Studiet viste stor variation i den ernæringsinformation, der overleveres ved overflytning fra intensiv- til stamafdeling, og kun én patient havde en fuldt dokumenteret ernæringsplan. Den signifikante nedgang i dækningsgraden af energi- og protein efter overflytning indikerer, at ernæringsbehandling ikke prioriteres tilstrækkeligt i overflytningsfasen. Resultaterne peger på behovet for standardiserede retningslinjer for minimumsindholdet i en ernæringsplan ved overflytning fra intensivafdelinger for at sikre kontinuitet og kvalitet i ernæringsbehandlingen.

Du kan læse hele artiklen her