Skrevet af: Helle Svenningsen, Lektor ph.d.,VIA University College, HESV@via.dk

Formål

At undersøge, hvordan sygeplejersker på intensivafdelingen opfattede brugen af screeningsredskaberne CAM-ICU, CAM-ICU-7 og ICDSC, til deliriumscreening af patienter på intensivafdelingen.

Resultater

127 sygeplejersker fra 17 forskellige intensivafdelinger gennemførte undersøgelsen og vurderede CAM-ICU-7 som hurtigere og nemmere end ICDSC, som til gengæld var mere nuanceret og bedre afspejlede ændringer i patientens delirium. På trods af at være vurderet som den hurtigste, nemmeste og mest brugte, gav CAM-ICU mindre information og blev af den grund anset for at være ringere end CAM-ICU-7 og ICDSC.

Anvendelse af et velkendt instrument gjorde deliriumscreening lettere, men det at kunne graduere og nuancere deliriumvurderingen oplevedes som vigtigt for den kliniske praksis.

Konklusion

Både ICDSC og CAM-ICU-7 blev opfattet som velegnede til påvisning af delirium og afspejlede ændringer i deliriums intensitet. CAM-ICU blev vurderet som hurtig og nem, men med ringe nuancering af delirium. Klinisk meningsfuldhed og fortsat uddannelse i deliriumscreening er nødvendige for at følge de nationale retningslinjer for deliriumhåndtering.

CAM-ICU-7 blev foretrukket i forhold til tid og enkelhed mens ICDSC blev fortrukket til at nuancere hvorvidt patienten havde delirium og hvilken udvikling der var i det. Samlet set (nederste linje) foretrak deltagerne ICDSC (En negativ score er til fordel for CAM-ICU-7).

Du kan læse hele artiklen her: “Intensive Care Unit Nurses’ Perception of Three Different Methods for Delirium Screening: A Survey (DELIS-3)”. Australian Critical Care, 9. februar 2023. https://doi.org/10.1016/j.aucc.2022.12.008.

Undersøgelsen er udført af Anne Højager Nielsen, Laura Krone Larsen, Marie Oxenbøll Collet, Lene Lehmkuhl, Camilla Bekker, Janet Froulund Jensen, Eva Laerkner, Tina Allerslev Nielsen, Birgitte Sonne Rossen, Linette Thorn, Edel Laursen, Susanne Fischer, Marianne Villumsen, Louise Hvid Shiv, Marianne Høgh, Mette Nygaard Rahr og Helle Svenningsen.