Skrevet af:  Iben Tousgaard, medlem af Dråbe-nyt’s redaktion.

Sygeplejemangel i fremtiden, Coronapandemi og Sygeplejerskers vilje og evne til at forske og udvikle faget.

Dette var gennemgående overskrifter på konferencen. Smerter, delirium, medicinhåndtering, pårørende, end-of-life, implementering, teknologiske muligheder, step-down, sygeplejerskers oplevelser, arbejdsmiljø og dehumanisering, var blot nogen af de emner som jeg blev klogere på, på EfCCNa’s konference for europæiske intensivsygeplejersker i Utrecht i Holland. Jeg kan umuligt fortælle om det hele, men vil i stedet fremhæve enkelte højdepunkter.

EfCNNa’s præsident Colette Ram fra Holland, åbnede konferencen.

From globalisation to slowbalisation

Efter præsident Colette Ram’s åbning af konferencen, holdt Jos Latour det inspirerende oplæg: “Fra Globalisering til Slowbalisering” – hvordan opretholder vi vores sygepleje-workforce? Budskabet og den efterfølgende diskussion omhandlede hvordan vi i fremtiden sikrer at der er sygeplejersker nok, at arbejdsforholdene er acceptable, at sygeplejersker har tydelige karriereveje samt en sund aldring på jobbet. Forud for udvikling af strategier for dette, ligger en opgave i at redefinere intensivsygeplejen, så denne fortsat er af højeste kvalitet. Sygeplejemangel bliver en kæmpe udfordring i fremtiden. Ikke bare i Danmark, men også i Europa og resten af verden.

Mange spændende oplæg fulgte i dagene herefter. Louise Rose, der er sygeplejeprofessor, arbejdede i London under pandemien og havde været med til at udvikle brugen af IPADS til kommunikation mellem isolerede patienter og pårørende. Megen forskning viser, at patienter der får besøg klarer sig bedre, og at pårørende der bliver mødt med åbne besøgstider og får støtte til svære beslutninger, har mindre risiko for at udvikle ex. depression. Brugen af IPADS var med til at reducere psykisk stress. Desværre har Louise Rose en oplevelse af, at man mange steder er for længe om, at komme tilbage til den “normale” hverdag, som vi havde inden pandemien og holder fast i begrænsede besøgstider. – Spændende om dette også gør sig gældende i DK? – jeg tror det ikke..

Tørst, tørst og atter tørst

Tørst er fortsat et stort problem for op imod 80% af indlagte intensivpatienter.

Jeg hørte et interessant oplæg om “Thirst measurement”. Sammenlignet med ex. smerter som vi monitorerer, måler vi ikke patienternes tørst, på trods af at det er en af de mest stressende og intense problemstillinger hos intensivpatienter. Men hvordan kan vi monitorere tørst og hvad kan vi gøre ved det? Oplægsholderen gennemgik flere studier der alle lagde op til at vi bør måle tørst mere systematisk og forebygge og behandle tørst og tør mund, med blandt andet vitamin C spray, forskellige mundskyllemidler, mundpleje og brug af læbepomade. 

Patient- og pårørendeoplevelser

Der var mange spændende danske oplæg på konferencen. Blandt andet talte Søs Bohart, phd-studerende fra Herlev, om hvordan øget overlevelse giver nye udfordringer for intensivpatienter og deres pårørende og hvorfor det er nødvendigt at klæde pårørende på til rollen som primær kontaktperson. Patentinterview viste blandt andet, at det ikke er uden betydning at vi tilpasser plejen til den enkelte patient og familie. Du kan møde Søs på Region Hovedstadens intensiv symposium på RH den 7.11.2022

Eva Barkestad fra Sverige var indlagt med Covid-19 på sin egen intensivafdeling og fortalte om sine oplevelser.

Covid-oplevelser på egen krop

Eva Barkestad fra Sverige var i mange år en del af EfCCNa’s board. Hun blev ramt af Corona i bølge 1, og holdt et ganske fint oplæg om sine oplevelser som patient på sit eget hospital. Det var lærerigt at høre om, hvordan hun på én gang var patient med lufthunger, tørst og træthed, og på den anden side var sundhedsfaglig og vidste at hun lå i respirator og at hendes samtaler med en imaginær læge var hallucinationer. Eva kom heldigvis igennem sit forløb og havde overskud til, at fortælle os om det.   

End-of-life care

Fyldte også godt i programmet. Jeg blev blandt andet fascineret af denne “farvel-kurv” som sygeplejersker havde udviklet. Det gør da en kæmpe forskel om man får de sidste ejendele og ting fra hospitalet med hjem i en sort affaldssæk eller en pæn kurv. Så her er en idé der er lige til at kopiere.

Farvelkurv før og efter. Heri lægges de ejendele og effekter som har haft betydning for patienten og de pårørende i den sidste tid. En smuk og værdig måde at give ejendele med hjem på.

 

 

 

 

 

 

 

Vinkel van Sinkel skabte de perfekte rammer for kongresmiddagen fredag aften.

Fredag aften sluttede af med en meget festlig og hyggelig aften i gårdhaven til den gamle kanalbygning Winkel van Sinkel. Der var rig mulighed for at feste og danse, tale fagligt med kollegaer fra hele Europa eller bare nyde et glas vin og det dejlige sensommervejr i godt selskab.

 

Økonomisk støtte fra FSAIO

Med økonomisk støtte fra FSAIO, var jeg heldig at deltage i EfCCNa’s niende kongres for intensivsygeplejersker i Europa. Tusind tak til FSAIO for den mulighed.