Med støtte fra bl.a. FSAIO deltog jeg i starten af september i den årlige europæiske delirium konference i Edinburgh, arrangeret af European Delirium Association (EDA), som er en forening for alle med interesse for delirium. Konferencen var intens, velplanlagt og netop det, jeg havde brug for, efter i flere år at have koncentreret mig om at dygtiggøre mig indenfor min nuværende primære beskæftigelse som underviser på sygeplejerskeuddannelsen.

• Deliriumvurderingsredskabet CAM-ICU er nu udviklet til at kunne måle GRADEN af delirium hos intensivpatienter og hedder CAM-ICU-7 (1). Det giver set med mine øjne nye muligheder for anvendelsen især i klinisk praksis (og ikke kun som et forskningsredskab).
• Deliriumvurdering hos børn under 2 år påvirkes meget af, hvornår de har spist! Heidi Smith (læge på pædiatrisk afdeling, Vandebilt Universityhospital, USA) fortalte i en pause efter sit meget velgjorte morgenoplæg, hvordan hun havde forsøgt at delirium vurdere en baby (ca. ½ år), men at hun ikke kunne vække babyen. En time tidligere havde sygeplejersken gjort det samme og konstateret, at der ikke var delirium til stede, og at baby og forældre formentlig var klar til overflytning til hjemhospital. Hvad var der sket? For nok er delirium en fluktuerende tilstand – men så meget? Og nej – det var ikke delirium Heidi så. Det var en baby, der fordøjede sit måltid – og derfor sov meget tungt. En times tid senere var babyen vågen og klar og uden tegn på delirium.
• Pårørende har brug for ekstra megen information, når patienten udvikler delirium (dansk studie) (2)
• Nok er patienterne kognitivt påvirket efter intensiv, men det er tilsyneladende ikke antal dage med delirium, respirator eller coma der afgør det (poster af Marie Collet m.fl. fra Danmark)
• Der var naturligt nok en del sessions og postere der omhandlede delirium udenfor intensiv eller opvågning. Flere af dem har dog også interesse indenfor vores felt, fx at enestuer signifikant mindsker forekomsten af delirium (3)
• Der er (stadig) ingen medicinsk behandling mod delirium. Dette pointerede flere af oplægsholderne, hvilket følges med den danske nationale kliniske retningslinje (4). Det er uændret årsagen, der skal behandles, når det er muligt.
• Ved årsmødet præsenterede jeg vores poster (nedenfor) med resultater til den publikation Nordic Journal of Nursing Research netop har accepteret. Titlen på den kommende artikel vil være: Hospital and nursing home patients’ experiences with delirium assessments. A qualitative content analysis.

Jeg kan klart anbefale andre med interesse for delirium at deltage i EDAs konferencer. Den næste afholdes i Barcelona i november 2020.
Følg dette LINK hvis du ønsker du at vide mere om European Delirium Association.

Indsendt af Helle Svenningsen, lektor, M.K.S., ph.d., VIA University College,
Redigeret af Louise Munk, Dråbe-Nyt.

Refrerencer:
1. Khan BA, Perkins AJ, Gao S, Hui SL, Campbell NL, Farber MO, et al. The CAM-ICU-7 Delirium Severity Scale: A Novel Delirium Severity Instrument for Use in the Intensive Care Unit. Crit Care Med [Internet]. 2017 May [cited 2019 Oct 14];45(5):851–7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5392153/
2. Bohart S, Merete Møller A, Forsyth Herling S. Do health care professionals worry about delirium? Relatives’ experience of delirium in the intensive care unit: A qualitative interview study. Intensive and Critical Care Nursing [Internet]. 2019 Aug 1 [cited 2019 Oct 14];53:84–91. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0964339718303987
3. Blandfort S, Gregersen M, Rahbek K, Juul S, Damsgaard EM. Single-bed rooms in a geriatric ward prevent delirium in older patients. Aging Clin Exp Res [Internet]. 2019 Mar 21 [cited 2019 Oct 14]; Available from: https://doi.org/10.1007/s40520-019-01173-y
4. NKR: Forebyggelse og behandling af delir [Internet]. [cited 2019 Feb 27]. Available from: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2016/nkr-organisk-delirium